Alakbarátnő

3 rövidítés, amit minden diétázónak ismernie kell!

3 rövidítés, amit minden diétázónak ismernie kell!

Kezdő fogyókúrázók rémálma, amikor nem elég, hogy le kell mondani a megszokott reggeliről, ebédről, vacsoráról, új alapanyagok, és új ízek kerülnek a tányérokra, még új fogalmakat és rövidítéseket is kell megismerni. Pedig ha komolyan gondoljuk az életmódváltást, érdemes ezeket a a rövidítéseket megtanulni és az étkezéseink összeállításakor, illetve a mérleg használatakor figyelembe venni.  

1. BMI = body mass index -> testtömeg index (ritkábban Quetelet-index) 

A testtömeg index egy - a korunk, és a nemünk által meghatározott - érték, amely iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a testsúlyunk a magasságunkhoz képest normális, túl sok, avagy túl kevés (mert ilyen is van). Jó kiindulópont lehet az egészséges testsúly kialakításához, de mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a BMI nem mutatja meg, hogy egy adott személynek mekkora a testzsír százaléka. Emiatt egy nagyobb izomtömeggel, de kevesebb testzsírral rendelkező, aktív sportolónál az eredmény csalóka lehet.

A BMI kiszámítása csak 18 év feletti nők és férfiak esetében alkalmazható. Idős embereknél a normál testtömeg index értéke nagyobb a fiatalokéhoz képest.

A BMI normál tartománya 20 és 25 közé esik. 20 alatti érték soványságot, 25 feletti érték pedig túlsúlyt jelez.

Kiszámítása: testsúly kilogramm osztva a méterben mért testmagasság négyzetével.

bmi.jpg


Egyes tudósok szerint a BMI a magasabb embereket általában kövérebbnek, az alacsonyabbakat viszont soványabbnak mutatja, ezért új számítási képletet javasoltak: BMI = 1,3 x testtömeg (kilogramm) / magasság (méter). 1,69 m az a magasság, amelyiknél a régi és az új képlet azonos BMI értéket ad.

2. CH = a mumus, az ördög maga, a diétázók réme, amitől mindenki retteg, és amit mindenki mellőzni szeretne. Ez bizony a SZÉNHIDRÁT.

Anélkül, hogy nagyon belemennénk az emberi test működésének rejtelmeibe, mindenképp említést érdemel a gyors és a lassú felszívódású szénhidrátok közötti különbség.

A lassú felszívódású CH-k általában a finomított gabonát és hozzáadott cukrot nem tartalmazó, magas rosttartalmú élelmiszerek (barnarizs, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, olajos magvak, zöldségek), amelyek mértékkel fogyasztva egész nap egyenletes szinten tartják a vércukorszintet, gondoskodva arról, hogy messziről elkerüljenek bennünket az "úgy ennék valamit" (egy kis kekszet/csokit/péksütit) típusú gondolatok.

A gyors felszívódású szénhidrátok pedig ennek a szöges ellentétei, a hagyományos, cukros, lisztes finomságok, gyümölcsök, tejtermékek, amit ha megeszünk, egy óra múlva már kívánósak leszünk tőlük. 

A napi ajánlott CH adag: testalkattól, fizikai igénybevételtől függően 2-3 g/testsúly kilogramm. 

3. GI = glikémiás index

A glikémiás index (GI) azt jelenti, milyen mértékben növeli meg az adott táplálék a felszívódás során a vércukor- és az inzulinszintet. GI-indexe elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, a szénhidrátokat ugyanis a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. 

A GI értéke nemcsak az adott étel tápanyagtartalmától, hanem elkészítésének módjától is függ: növeli a GI értéket például az intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés vagy a vízben való oldás (üdítőitalok, cukros tea). Így gyorsabban megemeli a vércukorszintet például egy pürésített zöldség, mint az egészben megpárolt, vagy egy gyümölcsturmixnál jobb a friss, egész gyümölcs. 

Csökkenti a GI értékét a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rosttartalom (pl. zöldségfélék). 

gi-chart.png

Kép forrása: vitalitasportal.hu

Általában igaz, hogy az alacsony GI-értékű élelmiszer a fogyókúra szempontjából hasznos, de ez alól a tej/kefir/joghurt és a narancs/grapefruit kivétel, mert gyors inzulinreakciót váltanak ki, ami egészséges emberekben (akiken a GI-indexet mérik) megakadályozza a vércukorszint magasra emelkedését. Ez jojó effektushoz vezethet. 

Remélem, hasznosnak találtad a bejegyzést és most már tisztábban látod, hogy mostantól milyen szempontok alapján alakítsd ki az új étrendedet.

Sok szeretettel üdvözöl:

Reya, a Te alakbarátnőd :)

Felhasznált források: 

Wikipédia

 

3 komment rövidítések szénhidrát bmi ch gi glikémiás index Tovább
3 rövidítés, amit minden diétázónak ismernie kell! Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
3 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Puffasztott rizses, kókuszos fehércsoki cukormentesen! Puffasztott rizses, kókuszos fehércsoki cukormentesen!
  • Karácsonyi diós keksz liszt nélkül! Karácsonyi diós keksz liszt nélkül!
  • Egyszerű szénhidrátcsökkentett kenyér kenyérsütőgépben Egyszerű szénhidrátcsökkentett kenyér kenyérsütőgépben
  • Pizza muffin, a gyors diétás reggeli! Pizza muffin, a gyors diétás reggeli!
  • Top 5 zsírégető étel azért, hogy könnyebben betartsd a fogyókúrád! Top 5 zsírégető étel azért, hogy könnyebben betartsd a fogyókúrád!

A bejegyzés trackback címe:

https://alakbaratno.blog.hu/api/trackback/id/tr417350392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisQtya 2015.04.09. 12:07:38

Tegnap láttam egy filmet az ausztrál cukorgyárakról. Emeletes ház méretű hombárokba öntötték a cukrot, a teherautó játékautónak látszott a cukorhegy mellett.
Ezt mi mind megesszük.
A gyorsan felszívódó CH fellövi a vércukorszintet, majd lezuhan és emiatt éhesek vagyunk, folyton csak zabálunk = profitot termelünk a kajaiparban érdekelt befektetőknek, később pedig a gyógyszeripari érdekeltségeket gazdagítjuk.

Kipróbáltam. 10 napig egyáltalán nem ettem cukrot és lisztet, nem voltam éhes, egyéb diétaszabály nélkül is fogytam. Aztán ettem egy darab bácskai hurkát, ami furcsán édes volt, mert tele volt cukorral. És húsz perc múlva kotorásztam a hűtőben.

Soha, de soha ne egyetek gyorsan felszívódó CH-t. Próbáljátok megszokni a steviát. (Először nagyon szar.)
Válasz erre 

Szputya 2015.04.09. 13:25:28

@kisQtya: azt akarod ezzel mondani, hogy ne együnk gyümölcsöt? :)
Válasz erre 

A Te Alakbarátnőd 2015.04.09. 15:39:12

@kisQtya: Igen, sajnos mindenben ott van a cukor, nemcsak az édességekben, hanem a felvágottakban, pékáruban, üdítőkben, salátaöntetekben és amihez csak nyúlunk, mindenben. Ami még rosszabb, hogy manapság próbálják a sima cukrot nádcukorral vagy barna cukorral helyettesíteni a gyártók, ami semmivel sem jobb, mégis szívesebben megveszik az emberek, mert azt hiszik, hogy egészségesebb. Egyébként van a stevián kívül más alternatíva az édesítésre, ami nem rossz ízű. (Bár ízlések és pofonok... ;) )
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
Facebook

Alakbarátnő

Egyszerű, élvezhető diétás (ch csökkentett, paleo, gluténmentes) receptek minden étkezésre elérhető alapanyagokból. Gyere, segítek az életmódváltásban!

Top 5

  1. 3 rövidítés, amit minden diétázónak ismernie kell!
  2. Egyszerű szénhidrátcsökkentett kenyér kenyérsütőgépben
  3. Karácsonyi diós keksz liszt nélkül!
  4. Pizza muffin, a gyors diétás reggeli!

Keresés

Facebook oldaldoboz

Tovább a Facebook-ra

Archívum

  • 2016 november (1)
  • 2015 november (2)
  • 2015 október (1)
  • 2015 szeptember (1)
  • 2015 június (1)
  • 2015 április (1)
  • 2015 január (1)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

süti beállítások módosítása
Dashboard