Az első ünnepváró receptem ezen a blogon egy nagyon egyszerű, kezdőknek is ajánlott, cukormentes, diós keksz, amit liszt nélkül készíthetünk el karácsonyra. Semmilyen különleges hozzávaló vagy konyhai eszköz nem szükséges hozzá, mégis nagyon finom! Nálunk olyan nagy sikere volt, hogy néhány perc alatt elfogyott, pedig a családtagok nem épp reformkonyha rajongók! :)
Hozzávalók (kb. 16 db-hoz):
16 dkg darált dió
2 db M-es tojásfehérje
3 dkg zsírszegény natúr kakaópor (EZT használtam)
1 kávéskanál reszelt bio citromhéj (EZT használtam)
8 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (nálam 2 evőkanál Dia Wellness Negyedannyi, ITT találod!)
1 csg (10 g) vaníliás xilit vagy bourbon vaníliás eritrit (ITT találsz!)
A tojásfehérjét enyhén felverjük egy villával (csak annyira, hogy elveszítse a nyúlósságát), majd hozzákeverjük a többi alapanyagot és összegyúrjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat készítünk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben nem túl szorosan egymás mellé helyezzük. Egy evőkanalat bevizezünk és a domboró részével lelapítjuk a gombócokat. Ha akarjuk, tehetünk a tetejére díszítésként még egy fél dióbelet.
180 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt készre sütjük. (Érdemes figyelni rá, hogy meg ne égjen a széle.)
Tápértéke: 16 db keksz esetén 1 db keksz 71 kalóriát és 1,6 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Jó étvágyat és meghitt ünnepi készülődést kívánok!
Reya, alakbarát konyhai alapanyag tanácsadó